mgr Karolina Cudzich-Gunia

Dietetyk

Mgr Dietetyki Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum na Wydziale Lekarskim w Krakowie

strona www: dietetyk-proporcja.pl

Mam sześcioletnie doświadczenie zawodowe w pracy z pacjentem, jak również trzyletnie doświadczenie w prowadzeniu szkoleń, spotkań informacyjnych oraz warsztatów dla dzieci ze zdrowego odżywiania w języku polskim i angielskim. W swojej pracy szanuję przede wszystkim czas pacjentów oraz ich indywidualne preferencje smakowe, ponieważ w życiu kieruje się zasadą: „Jeść należy z przyjemnością, a nie tylko się odżywiać.

Moją specjalizacją jest dietetyka w insulinooporności (IO), zaburzeniach hormonalnych, np. niedoczynność tarczycy, zespół policystyczych jajników, zaburzeniach miesiączkowania, pracuję również z osobami po operacjach bariatrycznych oraz z kobietami, które nie mogą zajść w ciążę. Jestem specjalistą SOIT przyjaznym insulinoopornym (School Of Insulinresistance Therapy). Pracuję również z pacjentami, którzy bez istniejących problemów zdrowotnych chcą rozpocząć zdrowo się odżywiać, nie tylko pod czas stosowanej diety, lecz na dłużej. W mojej praktyce współpracuję z lekarzem diabetologiem, endokrynologiem, kardiologiem, ginekologiem, psychologiem i trenerami personalnymi.

Ukończone szkoły:

  • 2012 – 2014 Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Wydział Lekarski

–   Dietetyka, studia stacjonarne magisterskie

  • 2009 – 2012 Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu Wydział Nauk o Zdrowiu

–   Dietetyka, studia stacjonarne licencjackie;

  • 2005 – 2008 I LO w Piotrkowie Trybunalskim, profil biologiczno- chemiczny.

Ukończone szkolenia

Ciągle rozwijam i uaktualniam swoje kompetencje, listę certyfikatów znajdziesz na mojej stronie

Na przestrzeni ostatnich lat poszerzyłam doświadczenie poprzez prowadzenie wykładów, zajęć warsztatowych oraz wielu prezentacji dotyczących prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży, osób dorosłych oraz osób w podeszłym wieku.

Jestem wykładowcą na Uniwersytecie Dzieci, byłam koordynatorem projektu szkoleń dla pacjentów z rozpoznaną cukrzycą t. II. Prowadziłam warsztaty z dietetyki dla emerytów. Prowadzę warsztaty z rozszerzania diety u dzieci. Prowadzę konsultacje dietetyczne wraz z możliwością ułożenia planu żywieniowego dla pacjentów anglojęzycznych, brałam udział w audycjach radiowych Radia WAWA dot. zdrowego żywienia, oraz wiele innych.

Jako dietetyk odbywałam praktyki w szpitalach, przychodniach i gabinetach dietetycznych.


Mgr Karolina Cudzich-Gunia – ZnanyLekarz.pl

Przebieg pierwszej wizyty

Pierwsza wizyta w moim gabinecie trwa około godziny, podczas której przeprowadzam wywiad medyczny, wywiad żywieniowy, określam preferencje smakowe oraz rodzaj i specyfikę pracy pacjenta. Ważną częścią wizyty jest  pomiar składu i masy ciała przy pomocy analizatora TANITA/JAWON oraz pomiar obwodów ciała miarką, otrzymane wyniki analizuję z pacjentami bezpośrednio po badaniu i odnoszę je do obowiązujących norm i standardów. W czasie trwania wizyty określam dokładnie z pacjentem cel wizyty, kroki, jakie należy podjąć aby go osiągnąć oraz czas jaki należy na to poświęcić. W ramach wizyty wskazuję na ewentualne błędy żywieniowe pacjenta, opisuję sposób w jaki należy je wyeliminować lub czym zastąpić. Omawiam dietetyczne wykluczenia lub ograniczenia w związku z jednostką chorobową lub kondycją organizmu. Podkreślam również jak ważna jest regularna aktywność fizyczna dla zdrowia fizycznego i kondycji psychicznej organizmu. Pod koniec wizyty proponuję przygotowanie indywidualnego plany żywieniowego dostosowanego do potrzeb pacjenta lub zaleceń dietetycznych.

Monitory składu ciała TANITA, zapewniają szybką i dokładną analizę składu ciała z  zastosowaniem innowacyjnej technologii bioimpedancji elektrycznej (BIA), która tworzona i rozwijana jest przez TANITA na przestrzeni ostatnich 25 lat. Umożliwia to otrzymanie prawdziwych wskaźników dla poziomu zdrowia oraz monitorowania i oceny efektywności wprowadzonego planu dietetycznego oraz treningów.

Podczas analizy składu i masy ciała wykorzystywana jest metoda bioelektrycznej impedancji BIA ( ang. Body Impedance Analysis), która dzięki różnicy w oporze elektrycznym pomiędzy tkanką tłuszczową a mięśniową bada ich zawartość w organizmie.

Co jest badane

  1. WEIGHT – zmierzona masa ciała
  2. FAT % – procent tkanki tłuszczowej w organizmie. Ograniczenie poziomu tłuszczu w organizmie wykazało, zmniejszenie ryzyka wystąpienia pewnych schorzeń, takich jak wysokie ciśnienie krwi, choroby serca, cukrzycy i nowotwory.
  3. FAT MASS – masa tkanki tłuszczowej w organizmie w kilogramach.
  4. FFM – beztłuszczowa masa ciała wyrażona w kilogramach.
  5. MUSCLE MASS – masa tkanki mięśniowej w organizmie w kilogramach. Masa mięśniowa obejmuje mięśnie szkieletowe, mięśnie gładkie (takie jak mięśnie serca i przewodu pokarmowego) i wodę zawartą w tych mięśniach.
  6. TBW – masa wody w organizmie wyrażona w kilogramach. Poziom wody w organizmie może naturalnie zmieniać się przez cały dzień i całą noc.
  7. TBW % – procentowa zawartość wody w organizmie. Średnia procentowa zawartość wody dla zdrowego dorosłego wynosi: Kobieta: 45 do 60% Mężczyzna: 50 do 65%
  8. BONE MASS – masa tkanki kostnej w kilogramach.
  9. BMR – podstawowa przemiana materii. Jest to minimalny poziom energii jaki organizm potrzebuje podczas odpoczynku, aby skutecznie funkcjonowały wszystkie narządy.
  10. METABOLIC AGEWiek metaboliczny, wskazuje wiek charakterystyczny dla naszego tempa metabolizmu. Jeśli wiek metaboliczny jest wyższy niż rzeczywisty, należy zwiększyć podstawową przemianę materii, po przez odpowiednią dietę i aktywność fizyczną.
  11. VISCERAL FAT RATING – zawartość trzewnej tkanki tłuszczowej. Trzewna tkanka tłuszczowa jest to tłuszcz, który jest zgromadzony wewnątrz jamy brzusznej, wokół najważniejszych organów w organizmie człowieka. Zdrowy poziom tłuszczu trzewnego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia pewnych chorób, takich jak choroby serca, wysokie ciśnienie krwi, wystąpienie cukrzycy typu 2. Poziom 1-12 oznacza nieszkodliwą ilość tkanki tłuszczowej trzewnej.
  12. BMI – wskaźnik masy ciała.
  13. IDEAL BODY WEIGHT – masa ciała dla BMI=22.
  14. DEGREE OF OBESITY – stopień otyłości

Aby można było przeprowadzić dokładną analizę składu ciała:

  • na 24 godziny przed wizytą należy zrezygnować z intensywnego wysiłku fizycznego,
  • w dniu wizyty nie należy pić kawy i napojów energetyzujących, a na 2 godz. przed planowaną wizytą należy nie jeść oraz nie pić dużych ilości wody,
  • w dniu wizyty zalecamy aby nie stosować mocno nawilżających kremów do rąk i do stóp,
  • pomiar dokonywany jest na boso, wskazane jest więc ubranie umożliwiające odsłonięcie stóp.

PRZECIWWSKAZANIA DO PRZEPROWADZENIA ANALIZY SKŁADU CIAŁA

  • Implanty metalowe; rozrusznik serca, defibrylator, stenty, duże implanty
  • Wszczepione urządzenia, które emitują sygnał elektroniczny (sztuczne serce, sztuczne płuca)
  • Cewnik z płynną czarownicą jest wypełniony cieczą lub inną elektroniczną maszyną o dobrej przewodności.
  • Styk elektroniczny stymulatora, EKG, EMG, EEG.
  • Urządzenie antykoncepcyjne – NALEŻY SKONSULTOWAĆ Z LEKARZEM PROWADZĄCYM CZY ANALIZA JEST MOŻLIWA
  • Ciąża (po konsultacji z lekarzem)
  • Choroby psychiczne w stymulowaniu elektronicznym czarownicą mogą powodować problemy, np. padaczka.

Cennik wizyty

  • konsultacja dietetyka pierwszorazowa, pojedyncza: 130 zł, (60 min., rejestracja znanylekarz.pl)
  • konsultacja dietetyka pierwszorazowa, w parze: 200 zł, (70 min., rejestracja znanylekarz.pl
  • konsultacja dietetyka kontrolna pojedyncza: 100 zł (20 min., rejestracja telefoniczna lub w gabinecie)
  • konsultacja dietetyka kontrolna, w parze 120 zł (30 min., rejestracja telefoniczna lub w gabinecie)
  • plan żywieniowy 7-dniowy: 150 zł
  • plan żywieniowy 14-dniowy: 250 zł
  • plan żywieniowy 2-osobowy 7 dniowy- 250 zł
  • plan żywieniowy 2 osobowy 14 dniowy- 400 zł