Niezahamowana insulinooporność w ciągu 10lat może zmienić się w cukrzycę typu 2.

Zdrowa dieta przy IO powinna być odpowiednio zbilansowana i dopasowana indywidulanie do każdego pacjenta.  Mówiąc o zbilansowaniu mamy na uwadze iż należy zaplanować odpowiednią ilości węglowodanów, białek i tłuszczu w diecie tak, aby dostarczały energii, a nie powodowały skoków glukozy i insuliny. W diecie ulegają ograniczeniu produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny, są źródłem węglowodanów prostych oraz znacznej ilości energii. Należy pamiętać, że dieta dla pacjentów z insulinoopornością nie musi powodować głodu i gorszego samopoczucia. Bardzo ważne są zdrowe tłuszcze, szczególnie te o działaniu przeciwzapalnym, które możemy znaleźć min. w orzechach włoskich, tłustych rybach czy awokado. Warto wprowadzić do menu kurkumę i cynamon jako przyprawy, ograniczyć spożycie pszenicy na rzecz innych zbóż, jak żyto czy orkisz oraz wypijać co najmniej 2 L wody każdego dnia. Niezbędne pod czas leczenia IO jest wprowadzenie regularnej, najlepiej codzienne umiarkowanej aktywności fizycznej, dbanie o 8 godzinny czas snu i umiejętność radzenia sobie ze stresem.

Dieta pacjentów z insulinoopornością powinna być indywidulanie dopasowana do:

  • potrzeb organizmu (ilość kalorii, białka, tłuszczów i węglowodanów),
  • rytmu dnia pacjenta,
  • preferencji smakowych,
  • chorób towarzyszących,

ponieważ nie jest to rozwiązanie na 2-3 miesiące.

KONSEKWENCJE NIELECZONEJ INSULINOOPORNOŚCI:

  • Cukrzyca typu II
  • Zespół metaboliczny, czyli otyłość, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca
  • Zespół policystycznych jajników w przypadku kobiet
  • Nadmierne owłosienie
  • Obciążenie i stłuszczenie wątroby
  • Szybsze starzenie
  • Choroba Alzheimera

Bibliografia:

  1. Musiałowska Dominika, Insulinooporność zdrowa dieta i zdrowe życie, Wydanie I, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2017
  2. Makarowska Magdalena, Jedz pysznie z niskim Indeksem glikemicznym, Wydanie I, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2017
  3. Musiałowska Dominika, Makarowska Magdalena, Dieta w insulinooporności, Wydanie I, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2018
  4. Pawlak Joanna, Derlacz Rafał, Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych, Dział Badawczo-Rozwojowy, Adamed Sp. z o.o., Pieńków, Czosnów, Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii UW, Warszawa, Warszawa 2011, http://www.postepybiochemii.pl/pdf/2_2011/200-206.pdf  Data dostępu 06.01.2019
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *